Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.
Vijf tips die jou helpen de juiste zorg app te vinden
De laatste jaren zijn er veel nieuwe zorg apps ontwikkeld. Zo zijn er zorg apps die je helpen om op je gezondheid te letten, jou motiveren om wat vaker buiten te wandelen of waarmee je medicijnen kunt bijbestellen. Maar hoe vind je tussen al deze zorg apps nou een app die voor jou geschikt is? Wij geven je vijf tips die je helpen de juiste zorg app voor jou te vinden.
1. Zoek een app die jou kan helpen bij je gezondheid of ziekte
Ben je op zoek naar een app die past bij jouw specifieke situatie? Kijk dan eens naar de meest genoemde zorg apps per onderwerp op Zorg apps | digitalezorggids.nl. Mensen met dezelfde ziekte of gezondheidsproblemen hebben deze lijst met apps samengesteld.
2. Lees ervaringen van anderen over de apps
Om te beoordelen of een zorg app bij jou past, helpt het soms om te lezen hoe anderen een app gebruiken. Bij veel apps op deze website kun je ervaringen van gebruikers lezen. Deze mensen zitten misschien in dezelfde situatie als jij. Door over hun ervaringen met de app te lezen, kun je beter begrijpen wat het nut van deze app is voor je gezondheid.
3. Praat over de apps met je zorgverleners
Heb je de apps bekeken die passen bij jouw situatie en gezondheid? Dan kan het handig zijn om je zorgverlener hierover te vertellen. Jouw zorgverlener kan advies geven over welke zorg apps voor jou handig zijn om te gebruiken. Sommige apps kun je gebruiken als ondersteuning bij de behandeling die je krijgt. In dat geval is het zeker handig om je zorgverlener te betrekken.
4. Probeer gewoon eens een app uit
Wil je erachter komen of een app echt bij jou past en of je er wat aan hebt? De makkelijkste manier om daarachter te komen, is door de app gewoon uit te proberen. Zo kun je bepalen of de app goed voor jou werkt, maar ook of je het ontwerp van de app prettig vindt. Past de app toch niet helemaal bij jouw situatie? Dan kun je deze altijd weer verwijderen.
Máár niet alle apps zijn gratis. Kijk daarom goed of je moet betalen als je een app gaat uitproberen. Bij sommige betaalde apps is het wel mogelijk om deze eerst gratis uit te proberen. Zo kun je bepalen of je er geld voor over hebt.
5. Hoe weet je of een app veilig met jouw gegevens omgaat?
Het kan best spannend zijn om een app te downloaden. Zo kun je je afvragen of de app wel veilig met je gegevens omgaat. Er zijn een aantal dingen waar je zelf op kunt letten als het om het delen van jouw gegevens gaat:
- Let er goed op of een app open en eerlijk is over de manier waarop ze jouw gegevens beschermen. Dit kun je meestal lezen in de privacyverklaring van de app.
- Kijk goed waarvoor de app toestemming vraagt. Zo zijn er apps die om toestemming vragen om jouw locatie te gebruiken, terwijl dit voor het gebruik van de app niet nodig is.
- Installeer alleen apps vanuit betrouwbare bronnen. Vaak is dit de App Store (voor Apple apparaten) of Google Play (voor Android apparaten).
- Lees ook ervaringen over een app in de App Store of Google Play. Soms worden hier nuttige dingen genoemd die over de veiligheid van jouw gegevens kunnen gaan.
- Denk goed na voordat je jouw gegevens deelt. Je bent bijvoorbeeld niet altijd verplicht om jouw gezondheidsgegevens te delen als de gemeente of zorgverzekeraar hierom vraagt. Wil je jouw gezondheidsgegevens delen omdat je mee wilt doen aan een wetenschappelijk onderzoek? Zorg dan dat je weet wat het doel van het onderzoek is en hoe jouw gegevens gebruikt en verwerkt gaan worden.
- Lees ook onze handleiding met tips over hoe je zelf kun checken of een app veilig omgaat met jouw gegevens.
Wij dagen je uit om één of meer van deze tips te proberen. Hopelijk vind jij zo een zorg app die bij jou past!