Terug naar home

MijnIBDcoach geeft rust en zekerheid.

Avatar Generiek

Pascal

heeft IBD

Pascal heeft sinds 2003 klachten die te maken hebben met het prikkelbare darm syndroom (IBD). Hij gebruikt verschillende apps die hem helpen. MijnIBDcoach bijvoorbeeld. Via deze app krijgt hij snel en betrouwbaar antwoord van zijn zorgverleners op zijn vragen. Daarnaast mediteert Pascal om beter om te kunnen gaan met een opvlamming.

Wie is Pascal?

‘Samen met mijn arts zoek ik nog steeds naar de juiste diagnose: Crohn of Colitis Ulcerosa. We denken dat het Crohn is, maar we weten het niet zeker. Ik heb geprobeerd een groot deel van mijn klachten weg te nemen door goed te letten op wat ik eet. Zo kwamen we erachter dat ik slecht tegen melk en vlees kan. In overleg met de voedingsdeskundigen ben ik daarom volledig veganistisch gaan eten. Dit heeft het niet opgelost, maar ik merk wel veel verbetering. Sinds 2017 ben ik erg stabiel en de opvlammingen zijn door mijn voedingspatroon minder heftig. Helaas moet ik nog wel medicatie gebruiken. Maar gelukkig minder dan voorheen.'

MijnIBDcoach review

‘MijnIBDcoach is ideaal als ik vragen wil stellen aan verpleegkundigen of de MDL-arts. Ik krijg snel antwoord. Ik hoef dus niet eerst langs bij de huisarts. Het is ook erg fijn dat de verpleegkundigen en MDL-artsen die mijn vragen beantwoorden echt weten wat IBD inhoudt. De meesten kennen mijn persoonlijke situatie, de antwoorden zijn daarop afgestemd. De app biedt ook veel betrouwbare informatie. Daar heb ik veel aan, vooral toen ik net de diagnose kreeg. In tijden zonder opvlamming gebruik ik de app een paar keer per maand. Maar als het slechter gaat vaker. Het geeft rust om te weten dat er altijd mensen klaar staan om mij te helpen.’

MedGemak review

‘Via de MedGemak app bestel ik mijn medicijnen. Ook krijg ik hier mijn testuitslagen binnen. Zo kan ik makkelijk schakelen met de huisarts en de MDL-arts. De app maakt het leven een beetje makkelijker omdat ik minder vaak naar de huisarts hoef. Zo kan ik bijvoorbeeld een foto van mijn uitslag naar de huisarts sturen. Ik hoef geen afspraak te maken en langs te komen. Via MedGemak kan ik 24 uur per dag vragen stellen en krijg ik snel antwoord. Al zijn sommige artsen sneller dan anderen.’

Mijn tips voor jou

  • Mediteren

    Tijdens een opvlamming heb je veel pijn en stress in je lijf. Als je jezelf ontspant, wordt de opvlamming dragelijker. Vanuit het ziekenhuis heb ik zelfs een meditatiecursus gevolgd specifiek voor mensen met IBD.

  • Dieet

    Let goed op wat je eet. Zelf ben ik vegan, maar dit is misschien wel heel hardcore. Ga eens in gesprek met je arts of voedingsdeskundige over wat een dieet voor jou kan betekenen. De app Eetmeter Voedingscentrum kan je helpen om in kaart te brengen welke voedingsstoffen je binnenkrijgt.

  • Website

    Op de website van de patiëntenorganisatie Crohn & Colitis NL vind je betrouwbare informatie over Crohn en Colitis Ulcerosa (IBD). Naast betrouwbare informatie biedt de patiëntenorganisatie mogelijkheden voor lotgenotencontact.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een app

Ik vind de veiligheid heel belangrijk. Daarom download ik alleen maar apps uit de appstore. Zodat ik weet dat dit in ieder geval geen schadelijke apps zijn. Maar dat betekent niet altijd dat de kwaliteit van de informatie goed is. Kijk dus altijd goed naar wie de app heeft gemaakt. Is het een ziekenhuis, een patiëntenorganisatie of een andere betrouwbare organisatie.

Contact met andere IBD patiënten

Wil je contact met andere mensen die IBD hebben?
Dat kan via de patiëntenorganisatie Crohn & Colitis NL.

Bezoek Crohn & Colitis NL of bel de ervaringsdeskundigenlijn bereikbaar op 0348 – 420 780 van maandag t/m donderdag tussen 10:00 uur en 14:30 uur.