’s Morgens checkt Jelle (29) het weer via de app. Voor de kans op regen, maar ook de luchtvochtigheid en luchtdruk. Dat is een trigger voor migraine. Het bijhouden van zijn klachten heeft hem ook veel inzichten gebracht.
Wie is Jelle?
‘Migraine heb ik al zo lang als ik me kan herinneren. De officiële diagnose kwam toen ik 11 jaar was. Destijds gebruikte ik een neusspray als aanvalsmedicatie, maar vaak was ik te laat. Dan moest ik in bed gaan liggen. Nu ik andere medicatie heb, gebeurt dat nog maar eens in de paar maanden. Toch heb ik nog 2 tot 3 keer per week een aanval. Meestal kan ik, als ik me een paar uur rustig houd, daarna weer verder met mijn werk als docent-onderzoeker verpleegkunde.
Mijn werkgever houdt gelukkig goed rekening met mij. Zo mag ik mijn werkdagen zelf indelen. Hierdoor heb ik de vrijheid om bij een aanval eerder naar huis te gaan als dat nodig is. Deze uren haal ik dan op een ander moment in.
Review Migraine Buddy
‘Toen ik preventieve medicatie wilde gaan gebruiken, besloot ik een dagboek bij te houden. Door mijn achtergrond als verpleegkundige wist ik dat de huisarts zou vragen naar hoe vaak ik aanvallen heb, hoe lang en met welke klachten.
In de App Store vond ik meerdere apps waarmee dat kon. De Migraine Buddy is Nederlandstalig en is eenvoudig in gebruik. Een voordeel vond ik dat je geen lange vragenlijst hoeft in te vullen, want dat wil je niet als je migraine hebt. Wat ik invul is de locatie waar de migraine begon, zodat de app informatie kan geven over de weersomstandigheden. Ook geef ik aan of ik aura’s had en welke andere symptomen, hoe lang de aanval was en hoe intens. Tot slot houd ik bij welke remedie ik heb gebruikt en of deze werkt.
Door de app heb ik ontdekt dat ik net voor een aanval bepaalde klachten krijg. Zo ga ik erg zweten, ben ik gevoelig voor geuren en krijg ik nekpijn. Ik had deze klachten zelf nooit gelinkt aan de migraine! Ook weet ik nu dat ik gevoelig ben voor luchtvochtigheid en luchtdruk. Daarom kijk ik ’s morgens meteen naar het weer. Dan weet ik welke kleding ik moet aantrekken, maar ook of ik die dag bijvoorbeeld beter binnen bij de airco kan blijven.’