Terug naar home

Ik ontdekte met de app vroege signalen van een aanval.

Avatar Generiek

Jelle

heeft migraine

’s Morgens checkt Jelle (29) het weer via de app. Voor de kans op regen, maar ook de luchtvochtigheid en luchtdruk. Dat is een trigger voor migraine. Het bijhouden van zijn klachten heeft hem ook veel inzichten gebracht.

Wie is Jelle?

‘Migraine heb ik al zo lang als ik me kan herinneren. De officiële diagnose kwam toen ik 11 jaar was. Destijds gebruikte ik een neusspray als aanvalsmedicatie, maar vaak was ik te laat. Dan moest ik in bed gaan liggen. Nu ik andere medicatie heb, gebeurt dat nog maar eens in de paar maanden. Toch heb ik nog 2 tot 3 keer per week een aanval. Meestal kan ik, als ik me een paar uur rustig houd, daarna weer verder met mijn werk als docent-onderzoeker verpleegkunde.

Mijn werkgever houdt gelukkig goed rekening met mij. Zo mag ik mijn werkdagen zelf indelen. Hierdoor heb ik de vrijheid om bij een aanval eerder naar huis te gaan als dat nodig is. Deze uren haal ik dan op een ander moment in.

Review Migraine Buddy

‘Toen ik preventieve medicatie wilde gaan gebruiken, besloot ik een dagboek bij te houden. Door mijn achtergrond als verpleegkundige wist ik dat de huisarts zou vragen naar hoe vaak ik aanvallen heb, hoe lang en met welke klachten.

In de App Store vond ik meerdere apps waarmee dat kon. De Migraine Buddy is Nederlandstalig en is eenvoudig in gebruik. Een voordeel vond ik dat je geen lange vragenlijst hoeft in te vullen, want dat wil je niet als je migraine hebt. Wat ik invul is de locatie waar de migraine begon, zodat de app informatie kan geven over de weersomstandigheden. Ook geef ik aan of ik aura’s had en welke andere symptomen, hoe lang de aanval was en hoe intens. Tot slot houd ik bij welke remedie ik heb gebruikt en of deze werkt.

Door de app heb ik ontdekt dat ik net voor een aanval bepaalde klachten krijg. Zo ga ik erg zweten, ben ik gevoelig voor geuren en krijg ik nekpijn. Ik had deze klachten zelf nooit gelinkt aan de migraine! Ook weet ik nu dat ik gevoelig ben voor luchtvochtigheid en luchtdruk. Daarom kijk ik ’s morgens meteen naar het weer. Dan weet ik welke kleding ik moet aantrekken, maar ook of ik die dag bijvoorbeeld beter binnen bij de airco kan blijven.’

Mijn tips voor jou

  • Blijf de app raadplegen

    Nadat ik de preventieve medicatie kreeg, dacht ik dat de klachten waren verminderd. Maar na een maand zag ik in de app dat ik nog steeds 13 dagen migraine had gehad. Zelf vergeet je dat. De huisarts heeft de dosering toen verhoogd. Sindsdien heb ik minder migrainedagen. De app kan je dus echt ondersteunen bij het krijgen van de juiste zorg.

  • Wees open over je klachten

    Een andere tip is om open te zijn over je klachten. Zo houdt mijn werkgever er rekening mee. Mijn partner ontdekte zelfs dat zij ook migraine heeft, omdat ik haar over mijn klachten vertelde!

  • Gebruik hulpmiddelen om patronen bij te houden

    Ik gebruik de weer-app op mijn telefoon. Verder heb ik een tijdje mijn slaap bijgehouden in een slaapmonitor. Mijn zoontje is nu 2,5 jaar. Toen hij een baby was, moest ik ’s nachts soms mijn bed uit. Ik merkte in die app dat het uitmaakte voor mijn migraine of ik er dan twee of vier keer uit was geweest.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een app

‘Kijk eens hoe vaak een app gedownload is. En denk na over waar je de app voor wilt gebruiken. Bijvoorbeeld als dagboek om je klachten bij te houden, of om patronen te herkennen? Probeer er een paar uit en kijk welke het beste past bij jouw wensen en behoeften.’

Kom in contact

Wil je meer informatie over hoofdpijn? Dat kan via de patiëntenorganisatie Hoofdpijnnet.