Terug naar home

De Hoge Nood App laat zien waar je terecht kunt.

Avatar Generiek

Inkrit

heeft een overactieve blaas

Al jaren heeft Inkrit (47) last van een overactieve blaas. Dat is erger geworden na een ernstig ongeluk. De Hoge Nood App helpt haar – meestal – om buitenshuis snel een geschikt toilet te vinden.

Wie is Inkrit?

‘Van huis uit ben ik verpleegkundige en werkte ik met mensen met een verstandelijke beperking. Maar op dit moment ben ik druk met het regelen van goede zorg voor mijzelf en werk ik voor de stichting Eindhoven Toegankelijk. Als ik aandrang krijg, moet ik snel naar het toilet. Dat is erger geworden sinds ik tien jaar geleden een ernstig ongeval heb gehad.

Nu zit ik in een rolstoel en kan ik niet meer staan of lopen. Sindsdien voel ik mijn blaas niet meer. Als ik niet op tijd katheteriseer, verlies ik mijn urine en heb ik kans dat er urine in de blaas achterblijft. Dat betekent dat ik buitenshuis afhankelijk ben van een invalidentoilet. Apps als Hoge Nood en Ongehinderd helpen me daarbij.’

Review HogeNood 

‘De app Hoge Nood geeft precies aan waar je een openbaar toilet kunt vinden. Ze gebruiken je locatie en geven dan op een op een kaart of met een lijst de dichtstbijzijnde toiletten aan. Het is zelfs mogelijk om met navigatie aan ernaartoe te komen. Met icoontjes staat aangegeven of het toilet geschikt is voor mensen met een beperking, of bijvoorbeeld een verschoningsruimte heeft voor een moeder met een kind.

De app Hoge Nood geeft precies aan waar je een openbaar toilet kunt vinden.

De app is erg handig. Pluspunten vind ik dat het je een gerust gevoel geeft om te weten waar je terecht kunt als je buiten de deur komt. Niets is zo vervelend als dat ik te laat ben. Maar dat is meteen ook het nadeel van de app: hij is niet altijd 100 procent betrouwbaar. Dat ligt niet aan de app, maar aan de eigenaar van de locatie. Dan kom je in een winkel die het gehandicaptentoilet bijvoorbeeld ook als opslag gebruikt, waardoor je met je rolstoel er niet in kunt. Of er hangt wel een beugel, maar je kunt de draai niet maken omdat de ruimte te klein is. Wat ook veel voorkomt, is dat de prullenbak te ver weg staat. Dan moet ik de opvangzak van mijn katheter verwisselen en kan ik die niet weggooien.’

Andere apps

‘Er zijn best veel apps, als zou het fijner zijn als de aanbieders wat meer samenwerken! Ik gebruik ook graag de app Ongehinderd. Deze geeft van steeds meer gemeenten in Nederland welke locaties toegankelijk zijn als je een beperking hebt. Dat kunnen mensen zijn in een rolstoel, maar ook mensen die slecht ter been zijn of niet goed kunnen horen of zien.

In de app zie je welke winkels, restaurants en cafés, attracties en theaters goed toegankelijk zijn. Verder krijg je bij de NS een aangepaste app als je reisassistentie hebt aangevraagd. Dan ontvang je meldingen als de lift op het station kapot is. Helaas is ook deze app niet altijd 100 procent up-to-date. Verder zijn er apps om eenvoudig te parkeren als je een gehandicaptenkaart hebt. Deze zijn alleen nog niet in elke gemeente actief.’

 

Mijn tips voor jou

  • Laat je horen

    De maatschappij staat nog te weinig stil bij mensen met een beperking. Zo geven ondernemers niet door of zij een geschikt toilet hebben of voldoet een toilet niet aan de toegankelijkheidseisen. Dat geldt voor winkels, maar ook voor bijvoorbeeld gemeenten of kerken. Ook zie ik vaak dat moeders met kleine kinderen ze gebruiken als verschoningsruimte. Of dat je een sleutel moet ophalen om het toilet te mogen gebruiken. Terwijl mensen met een beperking vaak juist niet zo lang hun ontlasting kunnen ophouden. Willen we dat de voorzieningen verbeteren, dan is belangrijk om je te laten horen en uit te leggen hoe het beter kan.

Kom in contact

Wil jij in contact komen met lotgenoten?

Dat kan via de website Nederland Toegankelijker.