Terug naar home

Kennisartikel

Vijf voordelen van digitale zorg

Digitale zorg is zorg die je krijgt via je computer, tablet of mobiel. Er zijn steeds meer mogelijkheden voor digitale zorg. Bijvoorbeeld een app waarin je zelf informatie over je gezondheid bijhoudt: een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Of een app waarmee je je bloeddruk, hartslag of gewicht in de gaten houdt. In dit artikel lees je meer over de voordelen van digitale zorg.

Check Je App (1)

1. Apps motiveren je om gezonder te leven

Gezond eten. Voldoende bewegen. Ontspannen. Hoe doe je dat eigenlijk? Er zijn allerlei apps die jou helpen om gezonder te leven. Bijvoorbeeld de app Ommetje. Deze moedigt je aan om meer te bewegen. De app houdt bij welke afstand en welke route je hebt gelopen. Of Mijn Eetmeter. Hierin vul je dagelijks in wat je eet en drinkt. De app laat zien of je voldoende voedingsstoffen en energie binnenkrijgt. 

2. Je krijgt meer overzicht over je gezondheid

Er zijn verschillende apps en websites waarmee je informatie over je gezondheid kunt bijhouden. Neem bijvoorbeeld een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). In een PGO kun je jouw medische gegevens bekijken. Vaak kun je ook zelf gegevens toevoegen. Bijvoorbeeld: je bloeddruk, hoeveel je slaapt of hoe je je voelt. Daardoor krijg je meer inzicht in hoe het met je gaat. En wat wel en niet werkt. Lees meer over PGO's.

3. Je hoeft minder snel naar de dokter

Een vervelende hoest? Een kind met koorts? Soms twijfel je of je met klachten naar de dokter moet. Dan kan de app ‘Moet ik naar de dokter?’ helpen. Je beantwoordt eerst een paar vragen in de app. Bijvoorbeeld over waar je last van hebt en hoe oud je bent. Daarna vertelt de app of een bezoek aan de huisarts echt nodig is. De app vertelt ook wat je thuis zelf kunt doen bij klachten.

4. De dokter kan op afstand jouw gezondheid in de gaten houden

Met telebegeleiding houdt de dokter op afstand jouw gezondheid in de gaten. Je krijgt meetapparatuur thuis. Met deze apparatuur meet je bijvoorbeeld zelf je bloeddruk of gewicht. Een app stuurt alle metingen naar jouw arts. Zo kan je arts op afstand jouw gezondheid in de gaten houden. Is een meting te hoog of te laag? Dan kan de arts snel ingrijpen. Jij en jouw arts krijgen veel informatie over jouw gezondheid. Nog een voordeel: je hoeft minder vaak naar het ziekenhuis voor controles.

5. Digitale zorg is makkelijk bereikbaar

Soms is het niet mogelijk om meteen met een behandeling te starten. Bijvoorbeeld omdat er een wachttijd is. In sommige gevallen kun je dan al wel digitaal iets doen. Bijvoorbeeld in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Minddistrict heeft een welkomstmodule gemaakt voor mensen die geestelijke gezondheidszorg nodig hebben. In deze digitale module staan informatie en tips voor je herstel.

Welke digitale zorg past bij mij?

Op digitalezorggids.nl vind je een overzicht van apps en andere digitale hulpmiddelen. Je leest er ook verhalen van mensen die al langere tijd last hebben van een ziekte. Zij vertellen welke app ze gebruiken en waarom. De website helpt je om te kiezen voor een app of digitaal hulpmiddel dat goed bij jou past.