Terug naar home

Kennisartikel

Hoe helpt digitale zorg jou bij psychische klachten?

Heb jij te maken met psychische klachten, zoals gevoelens van somberheid of angst? In dit artikel vind je apps die jou kunnen helpen. Bijvoorbeeld door je te helpen jouw stemming dagelijks bij te houden, meditatie oefeningen te doen of je leefstijl te verbeteren. Deze apps worden aangeraden door mensen die zelf ook psychische klachten ervaren. Ontdek wat werkt voor jou!

Beeld Artikel Psy2

De afgelopen jaren is het aantal mogelijkheden van digitale zorg enorm gestegen. Digitale zorg wordt daarom steeds vaker gebruikt door zorgverleners tijdens de behandeling van psychische aandoeningen. Via een app op je smartphone of tablet, of via een website kan je zelf bepalen wanneer je oefeningen wilt doen, contact wilt onderhouden met lotgenoten, of chatten met je behandelaar. Digitale zorg wordt gebruikt om je zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens je behandeling. Zo vertelt Hans:

“Sinds het plotseling overlijden van mijn vrouw hou ik mijn stemming elke dag bij in een app. Zo kan ik zelf en mijn psycholoog zien hoe het gaat. Als het een paar dagen slecht gaat, dan neem ik contact op met mijn psycholoog. Dat hebben we afgesproken. En dat helpt.”

Maar ook als je niet in behandeling bent of op een wachtlijst bij een GGZ-aanbieder staat, kan digitale zorg jou helpen. Digitale zorg kan je helpen om alvast inzicht te krijgen in jouw klachten en hieraan te werken. Zo zijn er verschillende apps waarmee je jouw stemming kunt bijhouden, meditatie oefeningen kunt doen, of je leefstijl kunt verbeteren, zoals je hoeveelheid slaap, hoeveelheid beweging en eetgewoontes.

Een aantal voorbeelden van apps die je kunnen helpen als je te maken hebt met psychische klachten worden hieronder genoemd.

Minddistrict

Minddistrict is een app die jou helpt om grip te krijgen op je mentale gezondheid. Bijvoorbeeld als je psychische klachten ervaart, zoals gevoelens van angst, somberheid of eenzaamheid. Minddistrict helpt je om jouw gewoontes te veranderen op een manier die helpt en past bij wat jij nodig hebt. In de app kun je: online modules volgen, familie en vrienden mee laten doen in een groepsgesprek, videobellen met je zorgverlener, een dagboek bijhouden, en zelf doelen stellen en dit in een eigen actieplan zetten. Sanne ervaart Minddistrict als een prettige app:

“Het is een ongelofelijk omvangrijke app. Ik vond het stemmingsdagboek heel prettig werken. je krijgt dan een herinnering: denk eraan om je dagboek in te vullen. Dan vraagt de app om een cijfer te geven op stemmingsgebied. Eerst moet je een ‘niet leuk moment’ opgeven en dan een ‘fijn moment'. De app eindigt dus met een positieve noot.”

Het Minddistrict logo in een aantal vormen en kleuren

Lees meer en download de Minddistrict app

Daylio

Met Daylio kun je een stemmingsdagboek bijhouden waarin je elke dag bijhoudt of je je goed of juist slecht voelt. Wanneer je te maken hebt met een psychische aandoening, kan een stemmingsdagboek je helpen om je emoties beter te begrijpen, inzicht te krijgen in hoe het met je gaat en te zien hoe je omgaat met je psychische klachten. In Daylio kies je de stemming die je op dat moment ervaart en hier voeg je activiteiten, notities of foto’s aan toe. Zo zie je gemakkelijk bij welke activiteiten jij je goed voelt. Ook Hans gebruikt Daylio om zijn stemming bij te houden:

“In de app vul ik elke dag mijn stemming in. Dat kan van heel slecht tot super goed. Ook vul ik in welke activiteiten ik doe op een dag: gewerkt, tijd met mijn gezin, gesport. En ik kan extra opmerkingen toevoegen. Iedere maand maakt de app een grafiek van mijn stemming. Zo kan ik zien hoe het met mij gaat. Ik kan dan ook makkelijk zien waardoor ik mij slecht voel.

Daylio: Dagboek met Wachtwoord - Apps op Google Play

Lees meer en download de Daylio app

NiceDay

NiceDay is een app die jou helpt om meer te leren over jouw mentale gezondheid. Wanneer je te maken hebt met een psychische aandoening is het voor jou belangrijk om te weten wat dit precies inhoudt. Dit helpt je namelijk om zelf beter de controle te houden over jouw mentale welzijn. In de app kun je: artikelen lezen over mentale gezondheid en over hoe je jouw klachten mogelijk kunt verminderen, elke dag je gevoelens, emoties, ervaringen en klachten bijhouden, en afspraken en opdrachten bekijken en toevoegen. Ook kun je contact leggen met je therapeut als je daar behoefte aan hebt. Lalo zegt over de app:

“Het allerbelangrijkste voor mij is dat dat de app direct contact legt met mijn psycholoog. De dagboekfunctie en de moodtracker geven mij inzicht in hoe de week of een maand was, hoe ik mij voelde. Ik kan nu makkelijk zien waarom ik mij goed of slecht voelde. En daardoor zie je misschien ook bepaalde triggers, daar leer je dan beter mee omgaan. En ik kan het bespreken met mijn psycholoog.”

NiceDay: online coaching & therapie

Lees meer en download de NiceDay app

Peak

Ook Peak kan je helpen wanneer je last hebt van psychische klachten. De Peak app bestaat uit spellen die je op een leuke manier helpen om je hersenen te trainen. Hiermee leer je om je emoties beter te beheersen, je geheugen te verbeteren of meer tot rust te komen. In de app kun je verder: je eigen trainingsdoelen kiezen, gebruik maken van een coach die je uitdaagt en motiveert, en rustgevende activiteiten doen om te ontspannen.

Peak - Brain Games - Apps op Google Play

Lees meer en download de Peak app 

Ommetje

Ommetje helpt je om van wandelen een leuke gewoonte te maken die je elke dag kunt doen. Door vaak te bewegen maak je de kans op hersenziekten kleiner, verhoog je jouw weerstand en verminder je stress. Wandelen is daarom goed voor je (geestelijke) gezondheid. Ook voor Sanne is ommetje een fijne app:

“Van deze app krijg je een melding dat je even naar buiten moet. Dat heb ik zelf zo ingesteld. Als je klaar bent krijg je ook een melding: dat je het goed hebt gedaan. Daarnaast zijn we met vrienden gaan lopen voor punten. Daardoor kwamen wij meer in beweging. De app motiveert mij dus om even naar buiten te gaan, ook als ik daar minder zin in heb.”

Ommetje lopen - Apps op Google Play

Lees meer en download de Ommetje app 

 

Probeer één of meerdere apps en ervaar zelf of/hoe digitale zorg jou kan helpen om te werken aan je psychische gezondheid. Zo raadt Christa aan:

“Zorg dat de app goed bij je past, aansluit bij je behoefte en doelen en nuttig is voor jou. Als het niet bij je past, heb je er geen profijt van.”

Jouw ervaring telt 

Heb je zelf ervaring met één van bovenstaande apps? Laat het ons weten via dzg@patientenfederatie.nl. We delen graag jouw verhaal via digitalezorggids.nl. 

Kijk ook op onze pagina over psychische klachten

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Stichting MIND.