Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.
Kennisartikel
Hoe digitale zorg jongeren met overgewicht helpt
Steeds meer jongeren hebben last van overgewicht en obesitas. In 2023 was volgens het RiVM 12,9% van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar te zwaar, en dit aantal neemt toe. Overgewicht kan ook later nog problemen geven. Daarom is het belangrijk dat jongeren leren om gezonde keuzes te maken, zoals goede voeding, meer bewegen en beter slapen. Digitale zorg met betrouwbare informatie kan hierbij helpen. Een voorbeeld daarvan is de app ‘HuP! Leefstijl voor jongeren’.
Jongeren denken mee
De app helpt jongeren in de strijd tegen overgewicht en obesitas. HuP! staat voor 'Hulpje uit Positiviteit' en is door jongeren zelf bedacht. Marloes Meurs is kinderfysiotherapeut en werkt samen met zorgverleners, patiëntenverenigingen en onderzoekers aan de app.
Nog belangrijker is dat 50 jongeren hebben meegedacht over wat zij wel en niet willen terugzien in de app. ‘Alles in de app is bedoeld om jongeren te helpen gezonder te leven,’ vertelt Marloes.
In de app vind je informatie over slapen, bewegen en voeding. Er zijn video’s van een diëtiste, een fysiotherapeut, maar ook van een jongere zelf. ‘Je kunt ook vragenlijsten invullen en testen doen,’ voegt Marloes toe.
Grote en kleine doelen
De app maakt het ook mogelijk om eigen doelen te stellen, groot én klein. Je kunt er bijvoorbeeld in zetten om vier weken lang voor 21:00u naar bed te gaan, of gewoon voor één dag. ‘Zo ben je met doelen bezig die je echt kunt halen’, zegt Marloes.
Alles in de app is bedoeld om jongeren te helpen gezonder te leven.
Een jongere die de app gebruikt vertelt over zijn doel: ‘HuP! helpt mij om mijn slaapritme weer op orde te krijgen, zeker na een vakantie!’. Marloes geeft aan dat ze veel geleerd heeft van de jongeren die de app hebben uitgeprobeerd. ‘We weten door hen dat we er niet in moeten zetten hoeveel beweging of slaap je nodig hebt om gezond te blijven. Ze weten dit vaak al. Het gaat meer om kleine concrete doelen, zodat je succes ervaart,’ zegt Marloes.
Het zelf doen
De app stuurt ook herinneringen, bijvoorbeeld wanneer het tijd is om water te drinken. ‘Jongeren, vooral in de puberteit, beslissen liever zelf wat goed voor hen is. Ze krijgen vaak tips en advies van ouders of verzorgers. Dat is dan goed bedoeld, maar het helpt niet altijd om in actie te komen. Er kunnen dan situaties ontstaan waarin jongeren niet kunnen voldoen aan wat er thuis van hen wordt gevraagd,’ zegt Marloes.
Ik word liever door een alarmpje gewaarschuwd dan dat mijn moeder mij steeds aan alles herinnert.
Een van de jongeren zegt daarover: ‘ik word liever door een alarmpje gewaarschuwd dan dat mijn moeder mij steeds aan alles herinnert’. De meldingen in de app helpen mee om het volledig zelf te kunnen doen.
Samen beslissen
Je kunt gegevens uit de app veilig delen met een zorgverlener als je behandeld wordt voor overgewicht of obesitas. Dit geeft de zorgverlener kennis en informatie om zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
De zorgverlener kan ook zelf informatie en opdrachten in de app zetten. ‘Dit helpt om bijvoorbeeld een gesprek met een zorgverlener voor te kunnen bereiden. Het maakt het dan makkelijker voor jongeren om samen met hun zorgverlener te beslissen wat de volgende stap in de behandeling is,’ legt Marloes uit.
HuP! in actie!
Wil je meer over de app ‘HuP! Leefstijl voor jongeren’ weten? Je kunt de app gebruiken via de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) Ivido, waar je al jouw gezondheidsgegevens veilig op één plek bewaart. Na het downloaden van Ivido kun je direct beginnen met de app starten.
Je vindt meer informatie over Ivido op https://www.digitalezorggids.nl/pgos/ivido/.