Terug

Kennisartikel

Minder drinken of roken met digitale zorg

We hebben soms gewoonten waarvan we weten dat ze niet altijd goed voor ons zijn. Denk aan te veel alcohol drinken, roken of gokken. Misschien wil je dit graag minder doen of er helemaal mee stoppen. Je krijgt bijvoorbeeld last van je gezondheid. Soms lukt minderen of stoppen niet altijd zelf, ook wanneer je dat wel heel graag wilt. Er is dan hulp beschikbaar, en een deel daarvan komt misschien uit onverwachte hoek: digitale zorg.

Pexels Olly 3765030

Digitale zorg betekent dat we hulp en advies kunnen krijgen via het internet, op onze telefoon of computer. Er zijn veel apps en websites die speciaal gemaakt zijn om ons te helpen. Een voordeel van deze digitale hulp is dat je het altijd bij je hebt. Waar je ook bent, steun en advies is daarmee nooit ver weg.

De eerste stappen

Veel mensen voelen zich prettiger om hulp te zoeken wanneer zij dit kunnen doen op een manier die bij hen past en op een plek waar ze zich veilig voelen. Jitske Hoogervorst werkt bij Verslavingskunde Nederland en Brijder Verslavingszorg. Zij ziet dat digitale zorg helpt om eerder met mensen in contact te komen en te blijven. Het maakt het minder spannend om dan die eerste stap te zetten en om hulp te vragen.

Het is soms lastig om naar de huisarts te moeten gaan om daar te zeggen dat je een probleem hebt met bijvoorbeeld alcohol, drugs of gokken. Het is dan prettig dat je ook online aan zelfhulp kunt doen of kunt beeldbellen voor tips en advies.

“Op het moment dat iemand bij de verslavingszorg binnenkomt dan zijn de problemen vaak al groot”, legt Jitske uit. “Het is soms lastig om naar de huisarts te moeten gaan om daar te zeggen dat je een probleem hebt met bijvoorbeeld alcohol, drugs of gokken. Het is dan prettig dat je ook online aan zelfhulp kunt doen of kunt beeldbellen voor tips en advies. En in sommige gevallen kan dit zelfs volledig anoniem. Dat is ook waarom het project dat ik voor Verslavingskunde Nederland doe zo helpt. De website allesoverdrinken.nl is echt bedoeld om mensen eerder te bereiken met lichte, laagdrempelige vormen van hulp, en dat is vaak digitaal."

Steun op de juiste momenten

Jitske geeft aan dat digitale zorg het ook makkelijker maakt om op meerdere momenten steun te kunnen bieden aan iemand die in behandeling is. “We sturen in sommige gevallen een appje of doen aan beeldbellen juist wanneer iemand het extra moeilijk heeft, dat doet zoveel”, vertelt Jitske.

Hoe eerder je ingrijpt en met iemand meekijkt, hoe makkelijker gedrag nog te veranderen is.

“Of iemand zoekt afleiding en gaat dan aan de slag met een opdracht in een digitale module of app. Dat kan dan zelfs beter werken dan eens in de week op een vast tijdstip een gesprek over hoe het afgelopen week is gegaan en wat iemand verwacht van de komende week. Hoe eerder je ingrijpt en met iemand meekijkt, hoe makkelijker gedrag nog te veranderen is”, geeft Jitske aan.

Voor iedereen

Digitale zorg is er voor iedereen, juist ook voor mensen die niet in behandeling zijn. Er zijn websites waar je op elk moment van de dag vragen kunt stellen of advies kunt krijgen. Zo ben je nooit alleen met je zorgen.

Veel digitale zorgapps hebben groepen waar je anoniem ervaringen kunt delen en steun kunt krijgen van anderen. Het is een mooie manier om te zien dat je niet alleen bent en dat anderen ook werken aan verandering.

Jitske vult aan: “Er zijn ook online testen en vragenlijsten te vinden die je gemakkelijk anoniem invult. De apps en websites bieden de eerste kennis en informatie, of helpen je waar je naartoe kunt voor hulp als dat nodig is”.

Probeer het uit!

Wil je graag meer weten? Lees meer over verschillende zorgapps en websites die jou kunnen helpen om minder te drinken, roken of gokken.

Je vindt er ook ervaringsverhalen van mensen die deze apps en websites al gebruiken. Lees bijvoorbeeld het ervaringsverhaal van Ingrid met de website IkPas.nl, die haar helpt om geen alcohol te drinken.

Bekijk ook apps die jou kunnen helpen een gezonde leefstijl te krijgen.