Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt.
Kennisartikel
Baas over je eigen blaas met digitale zorg
Stel je voor: je bent in een drukke supermarkt. Je handen vol met boodschappen en plotseling moet je niezen. Voor veel mensen is dat even schrikken, want van niezen kun je soms wat urine verliezen. Dat is natuurlijk niet fijn als je midden in een gangpad staat. En zo zijn er nog wel meer situaties te bedenken waarbij urineverlies onprettig is. Maar wist jij dat er digitale zorg beschikbaar is om jou te helpen? Gelukkig bestaan er apps en online programma’s die ondersteuning bieden.
Het komt vaker voor dan je denkt
Urine verliezen gebeurt bij jong en oud. Vrouwen hebben er vaak last van tijdens de zwangerschap of na de menopauze. Het kan ook gebeuren bij bijvoorbeeld lachen, hoesten of wanneer je heel nodig moet plassen.
Ook mannen kunnen hier problemen mee hebben, vooral na bepaalde operaties of als ze veel moeten tillen. Het is goed om te weten dat dit bij veel mensen voorkomt en dat je er iets aan kunt doen.
Praat erover
‘Mensen schamen zich er soms voor, maar het is niet nodig’, zegt Anne. Anne is huisarts en hoopt dat steeds meer mensen over hun problemen durven te praten.
‘Op een feestje praat je nu eenmaal makkelijker over een zere knie dan over urineverlies, maar je bent echt niet de enige die dit heeft. Als je erover praat, help je niet alleen jezelf maar ook anderen. Misschien hebben zij hetzelfde probleem, en dan is het fijn om samen ervaringen en tips met elkaar te delen.'
Thuis doen
Er zijn digitale zorgoplossingen mogelijk die ondersteuning kunnen bieden, zoals de app URinControl waar Anne aan meewerkt. ‘Niet iedereen voelt zich prettig bij een bezoek aan de bekkenfysiotherapeut. Met de app URinControl kun je de oefeningen thuis doen, op een moment dat het jou uitkomt’, legt Anne uit.
Marlies, verbonden aan Bekkenbodem4All, heeft ervaring met de app: ‘De app kan zeker helpen als je je bewust bent van je specifieke probleem. Het is belangrijk om te weten of je bekkenbodemspieren te gespannen zijn of juist te slap. Je krijgt dan gerichte oefeningen aangeboden in de app.’ Ze voegt toe dat bij ernstige klachten of aanhoudende problemen het verstandig is om alsnog een dokter of bekkenfysiotherapeut te bezoeken.
Naar buiten met een app
Er bestaan ook apps die handig zijn als je naar buiten toe gaat. Zo heeft Ingrit al jaren last van een overactieve blaas: ‘Als ik aandrang krijg, moet ik snel naar het toilet. Dat is erger geworden sinds ik tien jaar geleden een ernstig ongeval heb gehad. Nu zit ik in een rolstoel en kan ik niet meer staan of lopen. Sindsdien voel ik mijn blaas niet meer. Als ik niet op tijd katheteriseer, verlies ik mijn urine en heb ik kans dat er urine in de blaas achterblijft. Dat betekent dat ik buitenshuis afhankelijk ben van een invalidentoilet. Een app zoals Hoge Nood helpt mij daarbij.’
De app geeft precies aan waar je het dichtstbijzijnde openbare toilet kunt vinden en helpt je ernaartoe te navigeren.
Informatie delen
Veel apps zijn niet alleen handig voor mensen die hulp nodig hebben, maar ook voor huisartsen. Anne vertelt hoe zij de apps gebruikt: ‘Als je bij mij in de praktijk komt, dan kijk ik naar de informatie in de app. Ik kan zien wat je hebt gedaan. Dit maakt het makkelijker voor mij om snel te begrijpen hoe ik je kan helpen. We kunnen dan meteen beginnen met de beste behandeling voor jou’.
Anne zegt ook dat door samen te kijken naar de app, zij en haar patiënten beter kunnen praten over wat er nodig is. Zo wordt de zorg beter en persoonlijker.
Meer weten?
Wil je meer weten over hoe digitale zorg jou kan helpen bij problemen met je blaas? Er zijn meerdere apps die je kunnen helpen. Lees hier meer over de apps en de ervaringen van anderen.